Φαινομενολογική πραγματικότητα
Αναφέρεται στην αντίληψη του κόσμου από ένα και μόνο άτομο. Η φόρμα αυτή βασίζεται καθαρά στην προσωπική αντίληψη του ατόμου. Οι φαινομενολογικές πραγματικότητες πολλών ανθρώπων μπορούν να μοιάζουν ή να συμπίπτουν ή να είναι εντελώς διαφορετικές. Παράδειγμα: Η εντύπωση ότι η Γη είναι επίπεδη.
Αλήθεια
Όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν στην αντίληψη ενός φαινομένου τότε δημιουργείται μια κοινή σύμβαση για το φαινόμενο και την αίσθηση που δημιουργεί. Όταν αυτό συμβαίνει για ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων τότε αναπτύσσεται η έννοια της αλήθειας. Παράδειγμα: Δυο διαφορετικά σύνολα μπορούν να έχουν διαφορετικές κοινές αλήθειες. Οι μεν να υποστηρίζουν ότι ο ουρανός είναι γαλάζιος και οι δε ότι είναι μπλε.
Γεγονός
Γεγονός αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να κριθεί υποκειμενικά και έχει έναν οικουμενικό χαρακτήρα. Παράδειγμα: Ο Ήλιος είναι το κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος.
Αξίωμα
Αξίωμα είναι μια αυτο-αποδεικνυούμενη πραγματικότητα. Αποτελεί την βάση πάνω στην οποία γίνονται περαιτέρω υποθέσεις. Παράδειγμα: 1 + 1 = 2. Αφού 1 + 1 = 2 τότε 1 + 1 + 1 = 2 + 1*.
*Απο την Ελληνική Wikipedia στην αναζήτηση ερμηνείας του όρου «αλήθεια».
Τεύχος αφιερωμένο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Στην αλήθεια. Κι ας αυτή δαγκώνει.
Ο Στέλιος Κούλογλου και η Zuzana Hudackova σε πρώτο πλάνο, μας μιλούν για τις αλήθειες / τα γεγονότα / τα αξιώματα / τις φαινομενολογικές πραγματικότητές τους.
Η ζωή εκτός του Μάτριξ, όπως αυτή συνεχίζεται και καταγράφεται απο κάποιους θαρραλέους εκεί έξω.
_______________________________________________
Info Box
Επικοινωνία με το Φ.Ν.Θ.:
Πλατεία Αριστοτέλους 10
546 23 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 378 400
Φ: 2310 285 759
Ε: secretariat@filmfestival.gr
_____________________________________________